Over Sam

Over Sam
Mode: van 2005 tot en met 2013 heb ik gewerkt in de modebranche. Zoals de meesten, ben ik hierin terechtgekomen door een bijbaantje. Op mijn eerste dag als verkoopster in een klein sieraden winkeltje op de Albert Cuijp, merkte ik al dat ik mij graag onder de mensen bevind, maar ook dat mode bij mij diep geworteld zat.

Vijf jaar lang heb ik gewerkt in het kleine accessoire winkeltje en bekleedde de functie van assistent-manager, toen ik besefte dat het tijd was om door te groeien. Ver hoefde ik niet te zoeken voor de volgende grote uitdaging want ik wist op dat moment precies wat en waar ik wilde werken. Mijn motivatiebrief viel dan ook in goede aarde bij een groot internationaal kledingmerk, waar ik gelijk mocht beginnen.

Binnen een maand werd ik benoemd tot Visual merchandiser en eerste verkoopster. Op het werk kon ik mijn creativiteit tot uiting brengen in het inrichten van de winkels en het ontwerpen en bouwen van de etalages.

In mijn vrije tijd volgde ik een opleiding tot modestylist die ik succesvol heb afferond. Na 2 jaar mooie winkels te hebben gemaakt, mensen van persoonlijk modeadvies te hebben voorzien en een leerzame ervaring te hebben opgedaan in Italië, miste ik toch iets.

Diepgang… Mensen van een leuk uiterlijk voorzien was niet meer genoeg. Ik wilde meer betekenen, mensen leren kennen en ze helpen. Na een periode van selfsearching is de keus gevallen op vrijwilligerswerk bij een dagbestedinglocatie in de gehandicaptenzorg. Ook dit beviel mij goed en besloot ik om te solliciteren naar een werk- en leerplek bij een zorginstelling. De opleiding startte in Augustus 2014, de zomervakantie ervoor werkte ik als vakantiekracht bij een woonlocatie met Ernstig Meervoudig Beperkte (EMB) kinderen.

Tijdens de opleiding heb ik veel mensen mogen ontmoeten en van veel mensen geleerd. Zowel collega’s die mij allen goed hebben ondersteund en gestuurd – als cliënten die functioneren op verschillende niveaus en leven met diverse beperkingen.

Waarom Modezorg? Eigenlijk heel simpel, Mode + Zorg = Samantha. Mode is altijd belangrijk voor mij geweest – het geeft mij inspiratie tot creativiteit. Het zorgen voor anderen is mijn drijfveer. Tijdens mijn werk in de zorg werd ik al snel door collega’s gevraagd om te winkelen met en voor cliënten, omdat ik naar de persoon kijk. Ik zie de persoonlijkheid, herken wensen en houd rekening met eventuele beperkingen.

Door reorganisaties, tekorten in de zorg en zelforganiserende teams met bijbehorende extra taken hebben begeleiders weinig tot geen tijd om uitgebreid op stap te gaan voor een mooie garderobe aanvulling voor een bewoner. Daarnaast heb ik veel begeleiders ontmoet die het niet leuk vinden om te winkelen, of gewoon geen idee hebben wat ze moeten kopen. Zo heb ik op een woning eens gezien dat 4 mannelijke cliënten hetzelfde overhemd kregen maar een andere maat.

Modezorg – Passende mode met passende zorg!